Favvo-lax

Den här rätten har jag gjort under flera år med vissa modifieringar under vägen. Senaste ”versionen” ser ut som följande:

För 4 personer
ca 800 g färsk lax (frysta, tinade portionsbitar går också bra)
mango chutney
1-2 msk sesamfrön
salt och vitpeppar

spätzle eller annan pasta
1-1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl parmesanost
flingsalt

1 burk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek

Sätt på ugnen, 200 gr C
Lägg laxfilén i ugnsfast form
Bred på mango chutney efter smak
Salta och peppra
Strö jämnt lager av sesamfrön på
Sätt in i ugnen, 10-20 min beroende på fiskens tjocklek

Koka pastan nästan klart, ska åtminstone vara al dente, gärna lite mindre kokt än så
Värm smör och olja i en stekpanna
Häll över pastan och stek lite.
Häll över matlagningsgrädde och parmesan och rör runt och låt koka ihop
Avsluta med flingsalt

Blanda ingredienserna till såsen

Servera, ät och njut

Leave a comment