Matiga frallor

Matiga frallor (60 st)
Dessa bullar gör mamma och jag har hakat på. Gillas av de flesta och rätt nyttiga är de också. Det blir en ganska stor sats, perfekt att ha i frysen och ta upp och värma/tina i mikron.

Dag 1
En liter vatten
2 dl fyrkornskross, alt 1 dl vetekross och 1 dl rågkross
2 dl linfrö
1 msk salt
2 dl fint rågmjöl

Koka upp vatten, kross, linfrö och salt och låt koka 10 minuter. Dra åt sidan och rör i rågmjölet. Förvara i rumstemperatur med lock eller plastfolie i ett dygn.

Dag 2
7 dl naturell yoghurt (fil i originalreceptet)
2 paket jäst
1 dl solrosfrön
0,5 dl ljus sirap
2,5 l vetemjöl special, samt till utbaket

Jag brukar ta lite andra frön också om det finns hemma, tex pumpakärnor (2 msk) och psylliumfrön (1 msk)

Blanda yoghurten med gröten och värm till 37 grader. Häll över i assistenten eller bakmaskin. Blanda i jästen. Lägg i solrosfrön och sirap och därefter merparten av mjölet. Kör till ganska fast deg. Låt jäsa 30-45 minuter. Dela degen och rulla till ovala bullar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Baka i 250 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

IMGP3635

Leave a comment